Kus-kus poslastica koja će oduševiti velike i male
Iako je njegova priprema vrlo jednostavna, kus-kus je pravi multipraktik u kuhinji.
Može se koristiti kao glavno jelo, kao prilog ili desert, kao dodatak salatama, juhama, umacima i ostalim jelima.
Budući da sam za ovaj kolač od kus-kusa odabrala sojino mlijeko, odlična je poslastica za vegane.
Umjesto štetnih masnoća i šećera, u nadjev sam stavila prirodno slatke grožđice, koje obiluju željezom, zatim hrskave orahe, koji su izvrsna hrana za mozak, te svježi sok od naranče, koji će vas opskrbiti dozom vitamina C.
Preljev za kolač sastoji se od kakao maslaca i rogača u prahu, stoga je ova slastica odličan izbor za sve one koji iz bilo kojeg razloga izbjegavaju slastice pripremljene od klasičnih namirnica.
Sastojci
Za kolač:
- 1 šalica kus-kusa
- 1 šalica sojina mlijeka
- ½ šalice svježe cijeđenog soka od naranče
- ½ šalice vode
- 2 jušne žlice brezina šećera
- ½ čajne žličice cejlonskog cimeta
-
prstohvat himalajske soli
- ¾ šalice grožđica
- 1 šalica oraha
- 2 jušne žlice soka od naranče
Za preljev:
- 20 g kakao maslaca
- 15 g rogača u prahu
Priprema
-
Isperite grožđice i ostavite ih da se namaču u vodi oko 1 sat.
-
Pomiješajte sve sastojke za kolač pa kuhajte 3-5 minuta na laganoj vatri
neprestano miješajući, dok kus-kus ne upije svu tekućinu.
-
Stavite smjesu u željeni oblik kalupa i poravnajte (odaberete li veći
kalup, kolač će biti niži). Ostavite na hladnome mjestu dok ne napravite
nadjev.
-
U lonac stavite grožđice, ulijte vode toliko da ih prekrije pa zakuhajte. Kuhajte ih desetak minuta, dok ne omekšaju.
-
Kuhane grožđice pomiješajte s orasima, dodajte 2 jušne žlice soka od naranče pa sve dobro izmiksajte.
-
Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa te ga vodoravno prerežite napola. Na
jednu polovicu ravnomjerno namažite pola nadjeva, zatim prekrijte drugom
polovicom i namažite ostatak nadjeva.
- Za preljev rastopite kakao maslac na pari, dodajte rogač u prahu i dobro izmiješajte. Ostavite da se preljev malo ohladi pa prelijte kolač.
Нема коментара:
Постави коментар