субота, 24. март 2018.

Ribana pita sa smokvama

Pita sa smokvama – sočna poslastica za vaše najmilije


Smokve su podjednako ukusne kada su svježe kao i u sušenom obliku.
Osim zbog neodoljivog okusa, omiljene su i zbog nutrijenata koji organizmu donose mnoge blagodati.
Smokve obiluju vlaknima - sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća.
Vlakna vežu kolesterol u probavnom traktu i tako utječu na snižavanje njegove razine u tijelu.
Smokve se koriste u pripremi raznih jela, ponajviše kolača i deserata.
Ovom prilikom predlažem vam sočnu i zdravu pitu s voćnim nadjevom od smokava i malina.
Ako želite nadjev samo od smokava tada im dodajte limunov sok i dobit ćete osvježavajući kiselkastu notu.

Sastojci za tijesto:
  • ½ šalice ghee maslaca
  • ½ šalice brezinog šećera
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žlice himalajske soli
  • 1,5 šalice pšeničnog polubijelog brašna T-850
  • 3 jušne žlice jogurta

Sastojci za nadjev od smokvi i malina:
  • 300 g svježih smokvi
  • 50 g malina
  • ½ šalice brezinog šećera
  • 1 čajna žlica cejlonskog cimeta
  • 3 jušne žlice chia sjemenki
  • 2 jušne žlice tapioka škroba
     
* šalica = 2,5 dl

Priprema:
  1. Miksajte maslac dok ne postane pjenast. Dodajte brezin šećer, vaniliju i sol pa miksajte oko 3 minute. Dodajte brašno i jogurt te miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete kompaktno tijesto pogodno za oblikovanje.
     
  2. Podijelite tijesto na dva dijela. Drugi dio neka bude duplo veći od prvog. Stisnite tijesta, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da odstoje oko jedan sat.
     
  3. Za nadjev uklonite smokvama peteljke te ih narežite na komadiće. Pomiješajte smokve, oprane i ocijeđene maline, šećer i cimet pa ih miksajte u multipraktiku. U smjesu umiješajte chia sjemenke i tapioka brašno i sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji oko 20 minuta.
     
  4. Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
     
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u obliku pravokutnika veličine posude u kojoj će se pita peći.
     
  6. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Ostali, manji dio tijesta naribajte preko nadjeva.
     
  7. Stavite peći pitu u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta.
     
  8. Gotovu pitu ostavite na sobnoj temperaturi najmanje jedan sat. Kada se ohladila narežite na željene oblike.
     
  9. Prije serviranja, po želji, posipajte pitu mljevenim brezinim šećerom.

Нема коментара:

Постави коментар