субота, 24. март 2018.

3 lagane salate od krastavaca - zdravi ručak na poslu


Krastavce možete konzumirati na mnogo načina.
Najčešće sirove u salatama, ukiseljene kao osvježavajući prilog ili u sokovima od povrća koji vas energiziraju.
Vjerujemo da ćete uživati u receptima koje smo vam pripremili jer nema ničega ukusnijega od dobre salate s krastavcima.
Ovi recepti su idealni za užinu na poslu, a vaši kolege će sigurno žarko željeti znati gdje ste nabavili ili kako ste pripremili ručak.
I, ne zaboravite. Uvijek birajte organski uzgojene krastavce umjesto onih iz konvencionalnog uzgoja.
To je vrlo bitno jer se komercijalni krastavci nalaze na devetom mjestu ljestvice najkontaminiranijih namirnica.


1. Salata od krastavaca i slanutka

Ovaj jednostavan recept pun je okusa i savršen kao prilog ili glavno jelo.
Sastojci:
  • 1 konzerva ocijeđenog slanutka
  • 1 narezani krastavac
  • ½ šalice nasjeckane rajčice
  • ¼ šalice nasjeckanog crvenog luka
  • 1 nasjeckana glavica celera
  • 1 čajna žlica narezanog češnjaka
  • 2 jušne žlice svježeg, usitnjenog kopra
  • 1,5 čajna žlica crvenog vinskog octa
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • ½ ocijeđenog limuna
  • ½ ocijeđene limete
  • crni papar u zrnu, po želji
  • 1 jušna žlica svježeg nasjeckanog peršina
Priprema:
Zagrijte dvije žlice ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
Umiješajte slanutak, pokrijte poklopcem i ugasite vatru. Maknite tavu sa štednjaka.
Preostale sastojke umiješajte u zdjelu za salatu te dodajte slanutak.


2. Salata od krastavaca, kopra i grčkog jogurta

Lagan i osvježavajući prilog od krastavaca, kopra i grčkog jogurta.
Sastojci:
  • 4 velika krastavca (otprilike 2 kg)
  • 4 žlice grčkog jogurta (bez masnoće)
  • 1 jušna žlica kopra
  • 1 jušna žlica rižinog octa (kao zamjenu možete koristiti crveni vinski ocat)
  • ½ čajne žlice smeđeg šećera
  • ½ čajne žlice himalajske soli
  • ¼ čajne žlice crnog papra
  • ¼ čajne žlice usitnjenog češnjaka
Priprema:
Ogulite krastavce, prerežite ih uzdužno na pola, uklonite sjemenke i nasjeckajte.
U zdjeli srednje veličine pomiješajte jogurt, kopar, ocat, smeđi šećer, sol, papar i usitnjeni češnjak.
Dodajte krastavce i dobro izmiješajte s jogurtom i koprom.
Po želji dodajte sol i papar.
Pokrijte zdjelu poklopcem i stavite u hladnjak prije nego što poslužite salatu.


3. Salata od krastavaca, wasabija i sezama

Vrlo ukusno, lagano i hrskavo jelo koje se jednostavno i brzo priprema.
Sastojci:
  • 3 srednje velika krastavca narezana na tanke kriške
  • 1 čajna žlica himalajske soli
  • 2 jušne žlice sezamovih sjemenki
  • 1 jušna žlica rižinog octa
  • 2 čajne žlice pripremljenog wasabija
  • ¼ čajne žlice sojinog umaka
  • 1 čajna žlica smeđeg šećera
Priprema:
Nasjeckajte krastavce u cjediljku i posipajte žličicom soli.
Ostavite da stoji četvrt sata.
Iscijedite višak vode i tako ocijeđene krastavce dodajte u zdjelu.
Dok se krastavci cijede, pržite sjemenke sezama u suhoj tavi na srednje jakoj vatri sve dok ne poprime smeđu boju.
Povremeno promiješajte i pržite pet minuta.
Zatim pomiješajte ocat, wasabi, umak od soje i smeđi šećer.
Izmiješajte krastavce, sezamove sjemenke i smjesu wasabija dok se sve dobro ne prožme.

Нема коментара:

Постави коментар