Suhe smokve su zdrava namirnica koja pruža mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Bogate su vlaknima te odlična zamjena za datulje, a možete ih koristiti kao međuobrok, u sokovima ili desertima. Sušena ili svježa smokva je bogata vitaminima, antioksidansima i fitonutrijentima.
Bez obzira na kaloričnost sadrži topiva vlakna i druge važne sastojke. Jedna su od najvažnijih namirnica za zdravlje budući da obiluju luteinom, taninima i karotenom te klorogenskom kiselinom koja pomaže uravnotežiti razinu šećera.
Poput drugih namirnica koje imaju dovoljno vlakana i smokve isto tako pomažu u gubitku kilograma te održavanju idealne težine. Mogu se iskoristiti na nekoliko načina, pa tako ne treba zaboraviti i na lišće koje pomaže izliječiti kožne bolesti, visok tlak, cirozu jetre i bronhitis.
Lišće možete prokuhati u vrućoj vodi tako što ćete 3 male žlice lišća preliti s 250 ml vruće vode i na kraju popiti kao čaj.
Kolač sa suhim smokvama
Za kolač su vam potrebni sastojci:
Kada ste sve dobro promiješali na kraju dodajte prašak za pecivo te smjesu od bjelanjaka. Sve zajedno ulijte u posudu za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pecite oko 30 minuta. Pazite cijelo vrijeme da se kolač ne osuši. Na kraju pričekajte da se ohladi i poslužite.
Keksi sa suhim smokvama
Za kekse su vam potrebne namirnice:
Čokoladu i smokve narežite na komadiće te pomiješajte s drugim sastojcima. Oblikujte smjesu te poslažite kekse u posudu za pečenje i pecite na 160 stupnjeva oko 20 minuta. Možete i pojačati temperaturu, ali pazite da vam keksi ne izgore.
Bez obzira na kaloričnost sadrži topiva vlakna i druge važne sastojke. Jedna su od najvažnijih namirnica za zdravlje budući da obiluju luteinom, taninima i karotenom te klorogenskom kiselinom koja pomaže uravnotežiti razinu šećera.
Poput drugih namirnica koje imaju dovoljno vlakana i smokve isto tako pomažu u gubitku kilograma te održavanju idealne težine. Mogu se iskoristiti na nekoliko načina, pa tako ne treba zaboraviti i na lišće koje pomaže izliječiti kožne bolesti, visok tlak, cirozu jetre i bronhitis.
Lišće možete prokuhati u vrućoj vodi tako što ćete 3 male žlice lišća preliti s 250 ml vruće vode i na kraju popiti kao čaj.
Suhe smokve za zdravlje
Imaju veću količinu topivih vlakana nego datulje. Slijede ljekovita svojstva:- omogućuju bolji rad probave
- čuvaju zdravlje srca
- reguliraju kolesterol
- liječe hemeroide
- uklanjaju višak estrogena
Recepti sa suhim smokvama
Kako je u pitanju sočna namirnica ona se može jesti sama ili u kombinaciji s drugim namirnicama. Dok su svježe smokve odličan dodatak sladoledima i salatama, ako se odlučite za pripremu kolača ili kaše od zobi, nekoliko suhih smokava bit će pravo rješenje.Kolač sa suhim smokvama
Za kolač su vam potrebni sastojci:
- 80 g smokava
- 5 jaja
- prašak za pecivo
- 1 žlica limunovog soka
- malo cimeta
- 2 žlice marmelade po izboru
- 80 g mljevenih oraha
Kada ste sve dobro promiješali na kraju dodajte prašak za pecivo te smjesu od bjelanjaka. Sve zajedno ulijte u posudu za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pecite oko 30 minuta. Pazite cijelo vrijeme da se kolač ne osuši. Na kraju pričekajte da se ohladi i poslužite.
Keksi sa suhim smokvama
Za kekse su vam potrebne namirnice:
- 120 g suhih smokvi
- 180 g integralnog brašna
- 100 g tamne čokolade
- 150 g zobenih pahuljica
- 2 jaja
- 1 mala žlica cimeta
- 10 g sode bikarbone
- malo soli
- 60 g smeđeg šećera
Čokoladu i smokve narežite na komadiće te pomiješajte s drugim sastojcima. Oblikujte smjesu te poslažite kekse u posudu za pečenje i pecite na 160 stupnjeva oko 20 minuta. Možete i pojačati temperaturu, ali pazite da vam keksi ne izgore.
Нема коментара:
Постави коментар