недеља, 25. март 2018.

SMOKVA

Suhe smokve su zdrava namirnica koja pruža mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Bogate su vlaknima te odlična zamjena za datulje, a možete ih koristiti kao međuobrok, u sokovima ili desertima. Sušena ili svježa smokva je bogata vitaminima, antioksidansima i fitonutrijentima.


Bez obzira na kaloričnost sadrži topiva vlakna i druge važne sastojke. Jedna su od najvažnijih namirnica za zdravlje budući da obiluju luteinom, taninima i karotenom te klorogenskom kiselinom koja pomaže uravnotežiti razinu šećera.
Poput drugih namirnica koje imaju dovoljno vlakana i smokve isto tako pomažu u gubitku kilograma te održavanju idealne težine. Mogu se iskoristiti na nekoliko načina, pa tako ne treba zaboraviti i na lišće koje pomaže izliječiti kožne bolesti, visok tlak, cirozu jetre i bronhitis.
Lišće možete prokuhati u vrućoj vodi tako što ćete 3 male žlice lišća preliti s 250 ml vruće vode i na kraju popiti kao čaj.

Suhe smokve za zdravlje

Imaju veću količinu topivih vlakana nego datulje. Slijede ljekovita svojstva:
  • omogućuju bolji rad probave
  • čuvaju zdravlje srca
  • reguliraju kolesterol
  • liječe hemeroide
  • uklanjaju višak estrogena
Za razliku od datulja sadrže manje šećera te imaju veći udio kalcija, magnezija i željeza. Sadrže i cink koji je važan zbog liječenja upala te jačanje imuniteta. Pomažu ukloniti višak estrogena, što ne treba zanemariti jer prevelika količina može rezultirati rakom dojke, maternice, glavoboljama te policističnim jajnicima.

Recepti sa suhim smokvama

Kako je u pitanju sočna namirnica ona se može jesti sama ili u kombinaciji s drugim namirnicama. Dok su svježe smokve odličan dodatak sladoledima i salatama, ako se odlučite za pripremu kolača ili kaše od zobi, nekoliko suhih smokava bit će pravo rješenje.
Kolač sa suhim smokvama
Za kolač su vam potrebni sastojci:
  • 80 g smokava
  • 5 jaja
  • prašak za pecivo
  • 1 žlica limunovog soka
  • malo cimeta
  • 2 žlice marmelade po izboru
  • 80 g mljevenih oraha
Odvojite bjelanjke i umutite te u drugoj posudi napravite smjesu od šećera i žutanjaka. Polako dodajte usitnjene smokve, mljevene orahe, limunov sok i ostale sastojke.

Kada ste sve dobro promiješali na kraju dodajte prašak za pecivo te smjesu od bjelanjaka. Sve zajedno ulijte u posudu za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pecite oko 30 minuta. Pazite cijelo vrijeme da se kolač ne osuši. Na kraju pričekajte da se ohladi i poslužite.
Keksi sa suhim smokvama
Za kekse su vam potrebne namirnice:
  • 120 g suhih smokvi
  • 180 g integralnog brašna
  • 100 g tamne čokolade
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 jaja
  • 1 mala žlica cimeta
  • 10 g sode bikarbone
  • malo soli
  • 60 g smeđeg šećera
Pomiješajte cimet, sol, sodu, pahuljice i brašno te u drugoj posudi pomiješajte ulje i šećer te pomiješajte sa smjesom od brašna, pahuljica, sode, soli i cimeta.
Čokoladu i smokve narežite na komadiće te pomiješajte s drugim sastojcima. Oblikujte smjesu te poslažite kekse u posudu za pečenje i pecite na 160 stupnjeva oko 20 minuta. Možete i pojačati temperaturu, ali pazite da vam keksi ne izgore.

Нема коментара:

Постави коментар