среда, 28. март 2018.

Domaće energetske štanglice

Moja deca su navikla da imaju neku vrstu uzine između glavna tri obroka tako da u kući uvek mora biti voće ili neka zdrava grickalica. Lepo vreme nam je već stiglo pa smo sa decom češće i duže napolju a to zahteva takođe neku užinu pri ruci. Da bih izbegla da im kupujem nešto što ne želim da jedu, trudim se da uvek nešto ponesem od kuće napravljeno. U traganju za raznim domaćim grickalicama setih se stare dobre bonžite i koliko je to u stvari energetski super užina. Njeni sastojci u krajnje jednostavni i možete ih nabaviti u bilo kojoj zdravoj hrani. Isprobala sam par kombinacija i došli smo do jedne koja se svima sviđa a koja je nešto između bonžite i energetske pločice.
Evo šta vam je potrebno da napravite ovu ukusnu i zdravu grickalicu:
  • Šolja ovsenih pahuljica i kukuruznih zajedno
  • 1/2 šolje badema
  • 1/2 šolje golice
  • 1/3 šolje susama
  • 1/2 šolje suvog grožđa
  • 1/2 šolje brusnice
  • 1 vanilin šećer
  • kašičica cimeta
  • 1/3 šolje meda
 Sjedinite sve sem suvog voća i stavite u rernu na 10 minuta 150C.  Sastojke možete da usitnite u secku pre stavljanja u rernu ili posle kako god želite. Svo vreme pratite jer sastojci lako mogu da zagore. Zatim usitnite suvo voće i sve sjedinite sa preostalim sastojcima. Dodajte vanilin šećer, cimet i med. Promešajte i sabijanjem rasporedite u posudi u kojoj ćete završiti pečenje. Isecite blago na štanglice, tako će vam biti lakše posle da izvadite. Stavite u rernu na 170C na otrpilike 30 minuta. Opet napominjem pratite svo vreme i čim dobije zlatkastu boji i zamirise gotovo je. Ostavite da se ohladi pa tek onda vadite iz posude u kojoj se peklo.
Sve satojke sem pahuljica možete menjati i praviti po svom ukusu, nama se konkretno ova kombinacija najviše sviđa. Ovakva gricaklica koja podseća na bonžitu je puna vlakana i zdravih sastojaka. Ukusna je i možete je napraviti i sa čokoladom ili grčkim jogurtom i tako napraviti pravu poslasticu.
Nadam se da vam se sviđa recept i ako želite još ovakvih stvari da pravimo, slobodno mi javite predloge.

Нема коментара:

Постави коментар