Peršin za zdravlje
Peršin je poznati začin s osvježavajućim i posebnim okusom, a radi čega je postao nezaobilazna namirnica kod pripreme raznih jela. Grančica peršina koju mnogi vole stavljati kao ukras na svoja jela ima brojna ljekovita svojstva, a pritom se misli na sastojke koji sadrže prirodna eterična ulja te flavonoide. Bogat je i A, C i K vitaminima.
Više je razloga zbog čega se mnogi odlučuju za popularni začin kada je u pitanje bolje zdravlje. Slijede ljekovita svojstva peršina:
- Prevencija raka – zahvaljujući eteričnim uljima koja sadrže myristicin, moguća je zaštita od raka pluća. Upravo myristicin aktivira enzim glutathione S – transferase, koji omogućuje molekuli glutationa da se poveže s oksidiranim molekulama, a koje bi inače uzrokovale velike probleme. Eterična ulja imaju i kemo – zaštitni efekt s kojim se neutralizira djelovanje opasnih kemijskih tvari.
- Antioksidansi – flavonoidi koji se nalaze u peršinu djeluju kao antioksidansi vežući uz sebe slobodne radikale onemogućavajući njihovo štetno djelovanje. U začinu se nalazi dovoljno vitamina C koji isto tako neutralizira djelovanje štetnih radikala te ima antiupalna svojstva zbog čega je dobar za liječenje artritisa. Visoka količina radikala može uzrokovati aterosklerozu, astmu, dijabetes i astmu. Redovnim unosom C vitamina mogu se spriječiti česte upale uha i grla.
- Prevencija reumatoidnog artritisa – konzumirajući hranu bogatu C vitaminom smanjuje se rizik dobivanja reumatoidnog artritisa.
- Zdravlje srca i krvnih žila – u peršinu se nalazi dovoljno folne kiseline koja je važna za brojne procese u organizmu kao i za bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava. Folna kiselina pretvara homocystein (opasnu molekulu) u dobroćudnu molekulu te tako smanjuje rizik od oštećenja krvnih žila. Visoka količina homocysteina povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Ukoliko osoba ima upalu bubrega nikako ne smije koristiti sjeme peršina. Peršin je dobar i u prehrani dijabetičara, a povoljno utječe i na rad jetre zbog čega se preporučuje kod oboljenja jetre i kod žutice.
Ženama koje imaju bolnu i neredovitu menstruaciju se preporučuje češća konzumacija peršina, ali dojilje ga trebaju izbjegavati jer može zaustaviti ili smanjiti lučenje mlijeka.
Peršin za kožu
Kako bi mogli ukloniti bore uz pomoć peršina savjetuje se da uzmete 2 dkg peršinovog lista koji je potrebno isjeckati i staviti u 2 dcl hladne vode. Ostavite da odstoji 24 sata i nakon toga ga procijedite.Dobivenom tekućinom treba natopiti vatu i njome prijeći preko vrata, očiju i usta. Kožu zatim ostavite da se posuši i tretman ponovite nekoliko puta u pola sata. Što se bore počnu ranije ublažavati, to će učinak biti puno bolji.
Odličan je i u borbi protiv celulita, a potrebno je narezati peršin i kuhati ga u vrućoj vodi oko dvije minute. Nakon toga peršin je potrebno procijediti i s mlakim čajem masirati dijelove tijela koje je zahvatio celulit.
Samo masiranje bi trebalo trajati oko pola sata, a masaža se savjetuje navečer uz pomoć pamučne krpe. Mokru krpu se može ostaviti na celulitnom području i prekriti plastičnom folijom, pa prespavati i ujutro maknuti.
Čaj od peršina
Čaj od peršina pomaže kod čišćenja organizma, a može pomoći i kod mršavljenja uz što treba kombinirati pravilnu prehranu i vježbanje. Kako je čaj u prvom redu namijenjen liječenju upalnih procesa nije ga dobro često konzumirati. Možete ga kombinirati s limunom kako bi očistili organizam te poboljšali rad cirkulacije.Najbolje ga je popiti barem 4 sata prije spavanja budući da potiče na često mokrenje. Potrebno ga je piti u pauzama, što znači ako ste ga pili tjedan dana nakon toga treba napraviti pauzu od barem tjedan dana.
Skuhajte 500 ml vode i stavite 2 žlice svježeg peršina te ostavite da se kuha do 5 minuta. Procijedite napitak i ostavite da se ohladi. Čaj možete piti ohlađen ili topao. Stručnjaci savjetuju oprez jer pretjerana konzumacija može utjecati na rad bubrega.
Peršin je još jedna namirnica koju možete dodati na svoj jelovnik, ali kao i s ostalom hranom treba biti oprezan i ne pretjerivati nego se držati savjeta stručnjaka.
Нема коментара:
Постави коментар