субота, 24. март 2018.

4 ukusna i zdrava obroka od cvjetače za sve prilike



Zbog svog specifičnog i blagog okusa cvjetača je idealna za široku upotrebu u kulinarstvu. Može se koristiti kao samostalna namirnica ili u kombinaciji s drugim namirnicama.
Pogodna je za doručak, ručak i večeru, za predjelo ili glavno jelo.
Kao predjelo ili lagana večera najčešće se jede kuhana i prelivena maslinovim uljem te raznim začinima ili umacima, poput umaka od rajčice ili sira.
Od glavnih jela s karfiolom najpoznatija su nabujak od karfiola, musaka, pire, rižoto, tjestenina s umakom od karfiola, pirjani karfiol, razne krem juhe i variva.
Mogućnosti upotrebe ove namirnice su zaista velike, a mi smo za vas odabrali 4 recepta za sve prilike.


1. Cvjetača sa sjemenkama bundeve


Sastojci:
  • 2 puta po 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 velika glavica cvjetače
  • himalajska sol
  • mljeveni crni papar
  • 2 jušne žlice neslanog maslaca
  • ¼ šalice sirovih sjemenki bundeve
  • ½ čajne žlice mljevene crvene paprike
  • ¼ šalice sjeckanog svježeg korijandera i nešto lišća za dekoraciju
  • 1 jušna žlica svježeg soka limete

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C.
Lim za pečenje premažite jednom žlicom maslinovog ulja.
Cvjetaču operite, razrežite na komadiće debljine oko 2 cm te ih posložite na lim za pečenje.
Poškropite cvjetaču drugom žlicom maslinovog ulja te posolite i popaprite.
Pecite dok jedna strana cvjetače ne poprimi tamniju boju (oko 20 minuta), potom okrenite komadiće cvjetače, posolite, popaprite i ponovite postupak pečenja.
U međuvremenu, u maloj zdjeli otopite maslac, dodajte sjemenke bundeve i kuhajte 6 - 8 minuta, lagano miješajući.
Maknite s vatre te umiješajte pahuljice crvene paprike.
Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim umiješajte korijander i sok od limete. Po ukusu začinite solju i paprom.
Rasporedite pečenu cvjetaču na poslužavnik, prelijte pripremljenim preljevom i ukrasite listićima korijandera.


2. Pečena cvjetača s parmezanom


Sastojci:
  • 1 glavica cvjetače
  • 1 crveni luk srednje veličine
  • 4 grančice timijana
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • himalajska sol 
  • mljeveni crni papar
  • ½ šalice naribanog parmezana

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 °C.
Cvjetaču operite, natrgajte je na sitne cvjetiće te potom posložite na nauljeni lim za pečenje.
Dodajte luk, timijan i češnjak, sve malo pouljite te začinite solju i paprom.
Pecite 35 do 40 minuta povremeno okrećući.
Kada je pečeno, posipajte parmezanom i sve dobro promiješajte kako bi se sir sjedinio s ostalim namirnicama.
Potom zapecite još desetak minuta.


3. Cvjetača na indijski način


Sastojci:
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica sjemenki kumina
  • 1 čajna žlica sjemenki korijandera
  • 1 čajna žlica curry praha
  • 1 čajna žlica kurkume
  • 1 velika glavica cvjetače
  • himalajska sol
  • mljeveni crni papar
  • 1 čajna žlica fino usitnjenog đumbira
  • 1 čajna žlica lime zest (fino usitnjeni zeleni dio korice organski uzgojene limete koji možete dobiti ribanjem korice limete na najsitniji ribež)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 °C.
U zdjeli pomiješajte ulje, sjemenke korijandera, sjemenke kumina, curry prah i kurkumu.
Dodajte cvjetaču, začinite solju i paprom te sve dobro promiješajte.
Rasporedite smjesu ravnomjerno, u jednom sloju, na lim za pečenje.
Pecite dok rubovi cvjetače ne poprime smeđu boju (10 - 15 minuta).
Kada je pečeno stavite na poslužavnik te posipajte đumbirom i koricom limete.
Poslužite toplo ili mlako.


4. Salata od cvjetače, crvene kvinoje i oraha


Sastojci:
  • ½ šalice kvinoje
  • ½ šalice cvjetače natrgane na komadiće
  • ½ šalice sitno sjeckanog peršina
  • ½ šalice grubo nasjeckanih maslina
  • ⅓ šalice maslinovog ulja
  • ⅓ šalice prženih nasjeckanih oraha
  • 2 jušne žlice soka od limuna
  • 1 čajna žlica lemon zest (fino usitnjeni zeleni dio korice limete koji možete dobiti ribanjem korice limete na najsitniji ribež)
  • ½ čajne žlice mljevenog kumina
  • himalajska sol
  • mljeveni crni papar

Priprema:
U veći lonac ulijte vodu, posolite je i pustite da uzavri.
Dodajte kvinoju i kuhajte oko 15 minuta.
Sklonite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta.
Premjestite kvinoju u zdjelu za posluživanje, dodajte preostale sastojke, začinite solju, paprom i sokom od limuna te sve dobro promiješajte.
Ukrasite peršinovim listom.
Salatu poslužite hladnu ili rashlađenu na sobnu temperaturu.

Нема коментара:

Постави коментар