Sastojci
Prhko tijesto:
-450 g oštrog brašna
-250 g margarina
-100 g šećera
-1 vrećica praška za pecivo
-3 žumanjka
-5 žlica kiselog vrhnja (12%mm)
Sirni nadjev:
-5 dl mlijeka
-150 g šećera
-1 vrećica vanilin šećera
-70 g grisa
-500 g svježeg sira
-snijeg od 3 bjelanjka
Jabučni nadjev:
-800 g naribanih jabuka
-100 g sjeckanih ili mljevenih oraha
-80 g muscovado šećera
Krema:
-3 dl mlijeka
-3 žlice šećera
-1 vrećica burbon vanilin šećera
-3 žlice oštrog brašna
-100 g margarina
-malo soka od limuna
Glazura:
-150 g čokolade za kuhanje
-50 g margarina
-3 žlice ulja
Priprema
Prhko tijesto:
Sirni nadjev:
Zakuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Kad zavrije ukuhati gris i kuhati dok se ne zgusne (oko 10-ak min). U ohlađenu gris smjesu mikserom umiješati ocijeđeni svježi sir te na kraju pjenjačom umiješati i snijeg od 3 bjelanjka.
Jabučni nadjev:
Jabuke oguliti, naribati i ocijediti. Ocijeđenim jabukama dodati nasjeckane orahe i muscovado (može i obični ili smeđi) šećer te sve zajedno dobro izmiješati.
Krema:
Zakuhati mlijeko (oko 2 dl) sa šećerom i burbon vanilin šećerom. U preostalih 1 dl pomiješati oštro brašno i ukuhati u zavrelo mlijeko. Kuhati dok se ne zgusne (oko 10-ak min). U ohlađenu smjesu umiješati pjenasto izmiksani margarin s malo limunova soka.
Postupak izrade:
U tepsiju veličine oko 38×20 cm staviti papir za pečenje. Razvaljati prvi list tijesta i položiti ga u tepsiju te ga premazati sirnom smjesom. Poklopiti drugim listom tijesta i izbockati ga vilicom. Peći na 180°C oko 30-40 min (ovisno o pećnici). Pečeno preokrenuti pomoću daske na kojoj ćete slagati kolač. Ostaviti da se ohladi.
U istu tepsiju opet staviti papir za pečenje. Razvaljati treći list tijesta i položiti ga u tepsiju te ga premazati jabučnom smjesom. Poklopiti četvrtim listom tijesta i izbockati ga vilicom. Peći na 180°C oko 30-40 min (ovisno o pećnici).
Pečeno također preokrenuti pomoću daske. Ostaviti da se ohladi. Ohlađeni sirni dio kolača premazati kremom i na to staviti jabučni dio. Oprezno raditi jer je tijesto jako mekano i krhko. Na vrh preliti glazuru od čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар