Proljetna salata za čišćenje organizma
Bez obzira na prekrasno vrijeme, tijekom prvih dana proljeća možemo osjećati umor i glavobolju te imati probavne tegobe.
Posljedica je to smanjenog unosa svježeg voća i povrća te konzumiranja teško probavljive hrane tijekom zimskih mjeseci.
Stoga je jako važno pokrenuti metabolizam i očistiti organizam od nakupljenih toksina, a proljeće je idealno vrijeme za to.
Za vrijeme detoksikacije trebali biste u svoju prehranu uvrstiti što više svježeg voća i povrća, a umjesto mesa i mliječnih proizvoda konzumirati grahorice i integralne žitarice koje su izvrstan izvor bjelančevina.
Jedan obrok dnevno zamijenite nekom laganom i hranjivom salatom.
Salatu možete napraviti prema ovom receptu. Svi sastojci spadaju u kategoriju detoks namirnica, a preljev od maslinova ulja, češnjaka, limuna, đumbira i kurkume, osim što čisti organizam, potiče i gubitak masnih naslaga.
U salatu još dodajte žlicu sezamovih sjemenki, koje će zaokružiti njezin okus te je dodatno obogatiti nutrijentima.
Sastojci:
- 2 šalice kuhanog bijelog graha
- ½ glavice zelene salate po izboru
- 1 svježa crvena paprika
- 1 avokado
Za preljev:
- ¼ šalice djevičanskog maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- svježe iscijeđen sok od ½ limuna
- korijen đumbira dužine oko 2 cm
- 1 čajna žličica himalajske soli
- ½ čajne žličice kurkume u prahu
Za posipanje:
- 1 jušna žlica neoljuštenih sezamovih sjemenki
Priprema
-
Grah ostavite da se namače preko noći.
-
Napravite preljev za salatu; pomiješajte ulje, sok od limuna, sol i
kurkumu te dodajte sitno naribani korijen đumbira i zgnječeni češnjak.
Pomiješajte još jednom i ostavite poklopljeno sa strane da se sastojci
prožmu.
-
Ocijeđeni grah zalijte vodom, dodajte komadić kombu alge pa kuhajte oko 2
sata. Dodavanjem alge u vodu grahorice postaju lakše probavljive.
-
Kad je grah kuhan, ocijedite ga i ohladite.
-
Operite i osušite zelenu salatu i crvenu papriku te ogulite avokado.
-
Zelenu salatu narežite na trakice a crvenu papriku i avokado na komadiće.
-
Sve sastojke stavite u veću posudu i prelijte preljevom. Dobro promiješajte.
- Prije posluživanja salatu posipajte sezamovim sjemenkama.
Нема коментара:
Постави коментар