четвртак, 22. март 2018.

Proljetna salata za čišćenje organizma ...

Proljetna salata za čišćenje organizma


Nakon dugih zimskih dana konačno je stiglo proljeće. Dani su sve dulji i topliji, priroda se budi.
Bez obzira na prekrasno vrijeme, tijekom prvih dana proljeća možemo osjećati umor i glavobolju te imati probavne tegobe.
Posljedica je to smanjenog unosa svježeg voća i povrća te konzumiranja teško probavljive hrane tijekom zimskih mjeseci.
Stoga je jako važno pokrenuti metabolizam i očistiti organizam od nakupljenih toksina, a proljeće je idealno vrijeme za to.
Za vrijeme detoksikacije trebali biste u svoju prehranu uvrstiti što više svježeg voća i povrća, a umjesto mesa i mliječnih proizvoda konzumirati grahorice i integralne žitarice koje su izvrstan izvor bjelančevina.
Jedan obrok dnevno zamijenite nekom laganom i hranjivom salatom.
Salatu možete napraviti prema ovom receptu. Svi sastojci spadaju u kategoriju detoks namirnica, a preljev od maslinova ulja, češnjaka, limuna, đumbira i kurkume, osim što čisti organizam, potiče i gubitak masnih naslaga.

U salatu još dodajte žlicu sezamovih sjemenki, koje će zaokružiti njezin okus te je dodatno obogatiti nutrijentima.

Sastojci:
  • 2 šalice kuhanog bijelog graha
  • ½ glavice zelene salate po izboru
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 avokado

Za preljev:
  • ¼ šalice djevičanskog maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • svježe iscijeđen sok od ½ limuna
  • korijen đumbira dužine oko 2 cm 
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • ½ čajne žličice kurkume u prahu

Za posipanje:
  • 1 jušna žlica neoljuštenih sezamovih sjemenki

Priprema 
  1. Grah ostavite da se namače preko noći.
     
  2. Napravite preljev za salatu; pomiješajte ulje, sok od limuna, sol i kurkumu te dodajte sitno naribani korijen đumbira i zgnječeni češnjak. Pomiješajte još jednom i ostavite poklopljeno sa strane da se sastojci prožmu.
     
  3. Ocijeđeni grah zalijte vodom, dodajte komadić kombu alge pa kuhajte oko 2 sata. Dodavanjem alge u vodu grahorice postaju lakše probavljive.
     
  4. Kad je grah kuhan, ocijedite ga i ohladite.
     
  5. Operite i osušite zelenu salatu i crvenu papriku te ogulite avokado.
     
  6. Zelenu salatu  narežite na trakice a crvenu papriku i avokado na komadiće.
     
  7. Sve sastojke stavite u veću posudu i prelijte preljevom. Dobro promiješajte.
     
  8. Prije posluživanja salatu posipajte sezamovim sjemenkama.

Нема коментара:

Постави коментар