среда, 9. новембар 2016.

Vanilice

Vanilice



Sastojci:
500 g. maslaca,
380 g. šećera,
3 jaja,
pola limuna, kora i sok (ali nije obavezna),
850 g. brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
2 kesice vanilin šećera.

Za premazivanje:
malo džema šipka.
Za posipanje:
malo šećera u prahu.
Pripremite:
Ako se maslac pre upotrebe nalazi u frižideru izvadite ga da bi omekšao na sobnoj temperaturi.



Priprema:
Umutiti maslac sve dok ne dobije izgled glatke guste pene. U umućen maslac dodati sastojke jedan po jedan uz neprestano mešenje sledećim redosledom - šećer, jaja, koru i sok od limuna, vanilin šećer. Prosejati brašno i prašak za pecivo pa postepeno dodati u smesu. Mesiti sve dok se ne dobije ujednačeno testo, zatim još jednom ručno promesiti na radnoj površini, blago posutoj brašnom.
Testo se podeli na osam jednakih delova i oblikuje osam lopti. Lopte ostaviti da odstoje u frižideru oko 15 minuta. Izvaditi prvu loptu, ostale ostaju u frižideru, i razviti je u krug prečnika oko 13 cm debljine ½ cm. Ako vam je bitno da sve vanilice budu jednake, koristite lenjir. To će osigurati da vanilice budu podjednako pečene.
Modlicom prečnika oko 3 cm iseći kružiće zatim polovinu njih u sredini iseći u obliku srca ili cvetića. Testo koje preostane premesiti, razviti i iseći nove pločice. Slagati ih sa malim razmacima na tepsiju obloženu papirom za pečenje i voditi računa da bude jednak broj celih i onih sa isečenom sredinom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180º C oko 15 min.
Neposredno posle pečenja pločice ostaju meke, čvrstinu će dobiti posle hlađenja. Ponoviti postupak sa ostalim loptama od testa.
Namazati polovinu vanilica džemom i spojiti ih drugom polovinom vanilica, lepiti ih blagim pritiskom, kako bi se džem ravnomerno rasporedio, a da pritom ne curi sa strane. Ostaviti ih da odstoje oko 2 sata pa ih uvaljati u šećer u prahu ili ih poslagati tesno jednu uz drugu, pa ih „poprašiti" šećerom u prahu pomoću sita ili cediljke za čaj.

Нема коментара:

Постави коментар