среда, 16. новембар 2016.

TJESTO ZA TORTILJE



Sastojci:

Varijanta 1: 6 g praška za pecivo, 200 g brašna, 1/2 kašičice soli, 125 ml tople vode, 1/2 kašičice šećera, 40 g maslaca; Varijanta 2: 125 ml tople vode, 200 g brašna, 1/2 kašičice soli

Priprema:

Varijanta 1: U posudu sa brašnom dodajte prašak za pecivo, so i šećer. Ssve dobro izmješajte. Dodajte maslac koji ste prethodno isjekli na sitnije komade pa mješajte dok se maslac ne raspadne na mrvice. (Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz frižidera bar pola sata prije upotrebe, da malo otpusti.) Dolijte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Umješeno tijesto prekrijte krpom i ostavite da „odmori“ na sobnoj temperaturi neko vrijeme. (Najbolje bi bilo da tijesto ostavite da stoji oko dva sata.)
Premijesite tijesto i podijelite ga na 10 jednakih dijelova pa od njih oblikujte kuglice. Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte tijesto na krug prečnika 13-15 cm. Biće Vam mnogo lakše ako, prije nego što počnete da razvijate tijesto oklagijom, rukom malo spljoštite kuglicu od tijesta. Tortilje pecite na tavi od teflona nekih 20 sekundi sa svake strane. Pečene tortilje prekrijte krpom da se ne suše.

Нема коментара:

Постави коментар