Krofne ...
U mom kraju se na današnji dan (Bogojavljenje) peku krofne ...
500 g. mekog brašna,
300 g. oštrog brašna,
42 g. kvasca,
250 ml. mlakog mleka,
250 ml. mlake vode,
50 g. šećera,
2 žumanca,
100 ml. ulja,
1 kašika soli,
1 kašika narendane limunove kore,
brašno za radnu površinu,
1 ½ kg. masnoće za prženje,
džem ili pekmez, po volji, za punjenje,
šećer u prahu za posipanje.
U mom kraju se na današnji dan (Bogojavljenje) peku krofne ...
500 g. mekog brašna,
300 g. oštrog brašna,
42 g. kvasca,
250 ml. mlakog mleka,
250 ml. mlake vode,
50 g. šećera,
2 žumanca,
100 ml. ulja,
1 kašika soli,
1 kašika narendane limunove kore,
brašno za radnu površinu,
1 ½ kg. masnoće za prženje,
džem ili pekmez, po volji, za punjenje,
šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Potopiti kvasac u malo mlakog mleka, šećera i brašna. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje. Mešati i dalje postepeno dodati so, koru od limuna, nadošli kvasac, ostatak brašna, mlakog mleka i vodu. Mesiti, mesiti i mesiti testo :) što duže to bolje, zatim pustiti da se udupla, prekriveno, oko pola sata.
Nadošlo testo lagano istresti na radnu površinu i razviti na oko 2.5 cm. debljine. Okruglom modlom ili čašom vaditi krofne, redati ih na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se uduplaju, tj da narastu, pokrivene kuhinjskom krpom ili nailonskom folijom da ne uhvate koricu.
Uzmite krofnu obema rukama i nežno razvucite sredinu. Krofnu odmah spustite u zagrejano ulje, tako da strana koja je bila okrenuta gore bude okrenuta ka dnu šerpe.
Ovaj oblik mi je ostao u sećanju od starina ... Na današnji dan one moraju izgledati ovako jer me potsećaju na detinjstvo :D ...
Napuniti ih sa džemom, na primer od šljiva, jagoda ili ih samo posuti šećerom u prahu ...
Potopiti kvasac u malo mlakog mleka, šećera i brašna. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje. Mešati i dalje postepeno dodati so, koru od limuna, nadošli kvasac, ostatak brašna, mlakog mleka i vodu. Mesiti, mesiti i mesiti testo :) što duže to bolje, zatim pustiti da se udupla, prekriveno, oko pola sata.
Nadošlo testo lagano istresti na radnu površinu i razviti na oko 2.5 cm. debljine. Okruglom modlom ili čašom vaditi krofne, redati ih na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se uduplaju, tj da narastu, pokrivene kuhinjskom krpom ili nailonskom folijom da ne uhvate koricu.
Uzmite krofnu obema rukama i nežno razvucite sredinu. Krofnu odmah spustite u zagrejano ulje, tako da strana koja je bila okrenuta gore bude okrenuta ka dnu šerpe.
Ovaj oblik mi je ostao u sećanju od starina ... Na današnji dan one moraju izgledati ovako jer me potsećaju na detinjstvo :D ...
Napuniti ih sa džemom, na primer od šljiva, jagoda ili ih samo posuti šećerom u prahu ...
Нема коментара:
Постави коментар