Svetski popularna turska pica
Ovaj specijalitet se može pohvaliti istorijom dugom čak 700 godina. Simpatičnog oblika ,kao brodić od testa, a jos interesantnijeg ,pomalo orijentalnog ukusa, ona ce vas osvojiti na prvi zalogaj.
Zajednicko ovom jelu sa italijanskom picom je zapravo samo ime. Dok klasična pica spada u fast food I ne bas preporučljivu svakodnevku ishranu, pide spada u red zdrave hrane zbog obilja raznovrsnog povrća I neobradjenog mlevenog mesa. A da bi vas bar malo podsećala na voljenu kaprićozu , mozete je u finišu posuti mocarelom.
Iako ovaj delikates nije bas zaživeo kod nas tokom otomanske vladavine, mi vam donosimo originalni recept kako je spremati kod kuće da bi dočarali nezaboravnu atmosferu I mirise Bodruma, Kušadasija, Antalije I drugih omiljenih destinacija za srpske turiste. Bar do sledećeg leta.
Za autohtonu Pide vam je potrebno:
- 2 glavice crnog luka
- 3 sveza bela luka
- 2 paradajza
- Puna saka persuna
- 5 zelenih paprika
- 1 crvena paprika
- 1 kg mlevenog mesa
- 50 g putera
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 kasicice paste od paprika
- 15 g aleve paprika
- 15 g bibera
- 15 g soli
- Mocarela po ukusu
Sastojci za testo:
- 1 jaje
- 250 ml maslinovog ulja
- 50 g grčkog jogurta
- 50 ml mlake vode
- 1 kvasac
- 2 kašičice šećera
- 600 g brašna
- 100 ml mlake vode
- 2 kašičice soli
Нема коментара:
Постави коментар