Povrtne šnicle ***
Sastojci:
600g skuhanog oljuštenog krompira
100g skuhanog i isjeckanog spanaća
1 jaje
prstohvat muškatnog oraha
prstohvat svježe mljevenog bibera
1.5 kaf. kaš. soli
oko 200g prosijanog namjenskog brašna
ulje za prženje
Sastojci:
600g skuhanog oljuštenog krompira
100g skuhanog i isjeckanog spanaća
1 jaje
prstohvat muškatnog oraha
prstohvat svježe mljevenog bibera
1.5 kaf. kaš. soli
oko 200g prosijanog namjenskog brašna
ulje za prženje
Priprema:
Pripremiti spanać. Očistiti listove, oprati ih, a zatim kuhati 5 minuta u sasvim malo neslane vode. Procijediti spanać, iscijediti ga rukom, isjeći ga i ostaviti na cediljci.
Ukoliko koristimo zaledjen spanać, preliti ga vrelom vodom i ostaviti na cediljci. Vrlo je važno da spanać bude bez trunke vode, jer će za formiranje šnicli biti potrebno manje brašna, a šnicle će biti ukusnije.
Oguliti krompir, pa ga dobro skuhati u posoljenoj vodi. Ocijediti vodu, a krompir temeljno ispasirati, vodeći računa da ne ostanu grudvice. Krompir se pasira dok je vruć, i dalje odmah nastaviti s pripremom, ne čekajući da se sasvim ohladi.
Pomiješati krompir i spanać, pa posoliti, probati i dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati muškatni orah i jaje. Dobro izmješati, pa dodavati malo po malo brašno, dok se smjesa ne zgusne toliko da od nje mogu da se formiraju šnicle. Uzimati po kašiku, dvije, smjese, uvaljati je u brašno i rukom oblikovati šnicle.
U manji tiganj sipati nešto više ulja, zagrijati ga na srednjoj temperaturi, pa oprezno, pomoću špatule, skidati dvije po dvije šnicle s daske i stavljati na ulje. Peći ih nekoliko minuta sa svake strane, a zatim ih izvaditi na kuhinjsku hartiju, koja će da upije masnoću onoliko koliko bude bilo moguće.
Servirati tople šnicle kao predjelo, ili kao prilog uz jelo s mesom i umakom.
Pripremiti spanać. Očistiti listove, oprati ih, a zatim kuhati 5 minuta u sasvim malo neslane vode. Procijediti spanać, iscijediti ga rukom, isjeći ga i ostaviti na cediljci.
Ukoliko koristimo zaledjen spanać, preliti ga vrelom vodom i ostaviti na cediljci. Vrlo je važno da spanać bude bez trunke vode, jer će za formiranje šnicli biti potrebno manje brašna, a šnicle će biti ukusnije.
Oguliti krompir, pa ga dobro skuhati u posoljenoj vodi. Ocijediti vodu, a krompir temeljno ispasirati, vodeći računa da ne ostanu grudvice. Krompir se pasira dok je vruć, i dalje odmah nastaviti s pripremom, ne čekajući da se sasvim ohladi.
Pomiješati krompir i spanać, pa posoliti, probati i dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati muškatni orah i jaje. Dobro izmješati, pa dodavati malo po malo brašno, dok se smjesa ne zgusne toliko da od nje mogu da se formiraju šnicle. Uzimati po kašiku, dvije, smjese, uvaljati je u brašno i rukom oblikovati šnicle.
U manji tiganj sipati nešto više ulja, zagrijati ga na srednjoj temperaturi, pa oprezno, pomoću špatule, skidati dvije po dvije šnicle s daske i stavljati na ulje. Peći ih nekoliko minuta sa svake strane, a zatim ih izvaditi na kuhinjsku hartiju, koja će da upije masnoću onoliko koliko bude bilo moguće.
Servirati tople šnicle kao predjelo, ili kao prilog uz jelo s mesom i umakom.
Нема коментара:
Постави коментар