Domaći sladoled od borovnica
Sastojci:
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice amaretta
250 g svježih borovnica
250 ml kiselo vrhnje
250 ml mlijeka
2 žlice škrobnog brašna
100 g smeđeg šećera
prstohvat (himalajske) soli
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice amaretta
250 g svježih borovnica
250 ml kiselo vrhnje
250 ml mlijeka
2 žlice škrobnog brašna
100 g smeđeg šećera
prstohvat (himalajske) soli
Dodatno:
domaći korneti
listići svježe mente
šaka svježih borovnica
Priprema:
U zdjelicu sam stavila šećer, amaretto i borovnice, ostavila pola sata da odstoje, a onda kuhala na laganoj vatri 15-ak minuta stalno miješajući. Pričekala sam da se borovnice malo ohlade, a onda ih smiksala u električnoj sjeckalici (može i štapnim mikserom ako ga imate).
U posudu sam stavila škrobno brašno i 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, šećer, so, amaretto i smiksane borovnice stavila sam u zdjelicu na laganu vatru. Kada je smjesa gotovo provrela dodala sam mješavinu škrobnog brašna i mlijeka i nastavila stalno miješati dok se smjesa nije krenula zgušnjavati.
Presula sam smjesu u hladnu posudu, pričekala na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda preko noći stavila u hladnjak. Sljedećeg dana smjesu sam stavila u aparat za sladoled i hladila 20-ak minuta te onda presula u posudu za smrzavanje i držala minimalno četiri sata te servirala s malo svježih borovnica.
domaći korneti
listići svježe mente
šaka svježih borovnica
Priprema:
U zdjelicu sam stavila šećer, amaretto i borovnice, ostavila pola sata da odstoje, a onda kuhala na laganoj vatri 15-ak minuta stalno miješajući. Pričekala sam da se borovnice malo ohlade, a onda ih smiksala u električnoj sjeckalici (može i štapnim mikserom ako ga imate).
U posudu sam stavila škrobno brašno i 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, šećer, so, amaretto i smiksane borovnice stavila sam u zdjelicu na laganu vatru. Kada je smjesa gotovo provrela dodala sam mješavinu škrobnog brašna i mlijeka i nastavila stalno miješati dok se smjesa nije krenula zgušnjavati.
Presula sam smjesu u hladnu posudu, pričekala na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda preko noći stavila u hladnjak. Sljedećeg dana smjesu sam stavila u aparat za sladoled i hladila 20-ak minuta te onda presula u posudu za smrzavanje i držala minimalno četiri sata te servirala s malo svježih borovnica.
Sladoled od samo jednog sastojka
1 velika banana po osobi (što banana bude zrelija, to će vaš sladoled biti slađi)
Priprema:
Banane ogulite, narežite ih na kolutiće te ih spremite u veću posudu s poklopcem ili u vrećicu za zamrzavanje. Dobro zatvorite i stavite u škrinju na hlađenje na oko 2 sata.
Banane ogulite, narežite ih na kolutiće te ih spremite u veću posudu s poklopcem ili u vrećicu za zamrzavanje. Dobro zatvorite i stavite u škrinju na hlađenje na oko 2 sata.
Banane izvadite van, stavite ih u blender i počnite miksati.
Ukoliko su vam banane jako zamrznute, malo sačekajte da odstoje nekoliko
minuta na sobnoj temeraturi, pa će vam se dati miksati. Povremeno
ostružite rubove blendera, nastavite miksati. Miksajte nekoliko minuta
sve dok ne dobijete kremastu teksturu sladoleda.
Ukoliko želite, banani možete dodati 3-4 žlice Nutelle, žlicu meda
ili kakaa, šaku čokoladnih kapljica, pola žličice cimeta, đumbira ili
kardamona. Igrajte se. Sladoled poslužite odmah ili ga premjestite u posudu i spremite nazad u škrinju da se dodatno zamrzne.
Нема коментара:
Постави коментар